Skrivning
Comments 2

Grønspættebogen

Foto af Grønspættebogen

A trip down Memory Lane. Sådan en kasse har jeg stående, og herfra har jeg lige fisket Den retoriske Grønspættebog op. Fra tiden før Kompendieudsalget og lækre retoriske lærebøger udgivet på rare forlag. Det er bare true love, og den ryger aldrig ned i kassen igen, på spejderære.

Den retoriske grønspættebog anno 1993 var redigeret af professor Christian Kock. Lige som Rip, Rap og Rup kunne enhver Retorikstuderende slå op i det alfabetiske opslagsværk med artikler om for eksempel “forkortelse”, “konkrete detaljer”, “møveri” og “tretrinsraket”. Bag den tørre indholdsoversigt gemte sig vidunderlige tekster, blandt andet og meget mindeværdigt Georg Brandes’ “Det uendeligt Smaa” og “Det uendeligt Store” i Poesien (1870) og Peter Harders Møveri. Om at pådutte andre sine forudsætninger (1980).

Der er så mange gode ting at sige om den bog. Den var et skatkammer af viden, det lækreste kompendium jeg har haft fordi jeg virkelig fik fornemmelsen af at ressourcerne var uendelige. Den indeholdt tekster af så forskellig genre og stil at den både i form og indhold var et gigantisk inspirationskatalog til hvad retorik kan være. Og den var tilgængelig. Totalt konkret og direkte. Hvis du har en skriveblokering, slå da op på side 285. Alt det som vi var blevet advaret om at universitetet ikke var.

For nogen var den netop for konkret. Nu havde man glædet sig til videnskabsteoretisk filosoferen, og så fik man elegance på side 43.

For mig blev den symbolet på hvordan viden kan give arbejdsglæde, og hvordan selv helstuderede røvere sagtens kan være konkrete og praktiske. Stor viden udelukker ikke god praksis. Og omvendt.

Reklamer

2 Comments

  1. Poul Exner says

    Nøj, hvor ser den lækker ud! Jeg er liebhaver til et eksemplar, hvis andre har bogen, men ikke vil have den på hylden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s