Processer, Samarbejde, Tips & tricks
Skriv en kommentar

Substralificering – fem tips til at få samarbejdet til at gro

Ovre på Nadjas Reflexioner funderer Nadja Pass med vanlig grundighed og akkuratesse over ledelsesforskeren Josh Bernoffs tanker om hvad de sociale medier betyder for alt det vi plejer at tænke om ledelse. Og her trækker hun så kollaborative processer og respons ind i billedet. Det er vigtigt, siger Nadja med guru Bernoff i baglommen, at kunne samarbejde i den sociale tidsalder, fordi ledelsen må give sine medarbejdere fri i en verden hvor ingen længere kan styre hvad der bliver sagt om virksomheden og hvem der siger det. Disse frie og idérige medarbejdere kalder Bernoff for HERO’es, hvilket står for Highly Empowered and Resourceful Operatives. Vi taler her om medarbejdere der er handlekraftige og opfindsomme og får rum til at være det.
Organisationer der føder og understøtter denne type medarbejdere er, skriver organisationsforskeren Nadja erfarent, ikke ligefrem hverdagskost.

Men hvad hulan skal der til? Teknologi og ledelse, svarer hun, og så ikke mindst: Proces og kultur. Jeg skal lade andre om at mene store ting om kulturdannelse. Men Nadja har givet mig faklen på samarbejdet og processerne, og den bærer jeg gerne.

Hvordan ser det gode samarbejde ud der fylder de eksisterende handlekraftige og opfindsomme medarbejdere med Substral og lægger dejlig spagnum ud for de små bitte spirer i organisationen der skal blive til morgendagens helte?

  1. Loop processerne
  2. Lær at håndtere uenighed
  3. Ros hinanden
  4. Gå i meta
  5. Lev lykkeligt med forskellige resultater

Loop processerne

Vær indstillet på at idéer ikke er noget man får i begyndelsen, men hele tiden. På at I bliver klogere undervejs. Lær at opfange idéerne, lytte efter dem, vende tilbage til dem. Giv tid. Kickstart ting i goood tid så tit I kan. Træk på hinandens fagligheder i starten. Vær parate til at lave noget om. Læs mere om hvordan i mit tidligere indlæg om at loope.

Lær at håndtere uenighed

Vær ikke bange for konflikter og uenighed. Men brug energien på at afdække hvad de divergerende synspunkter handler om. Og på at anerkende at de mennesker der mener noget andet end dig, gør det fordi de lige som dig tror på at deres holdning er det bedste. I stedet for at sige til dig selv: De andre fatter ikke en brik og kommer aldrig til det, sig da: Nu vil jeg prøve at se om jeg kan fatte hvorfor de mener som de mener. Spørg ind og vær rummelig. Du bliver klogere af det.

Ros hinanden

Vi er SÅ UFATTELIG dårlige til at sige højt hvornår andre gør det godt. Vi tror at ros er overflødigt flødeskum. Tænk på udtrykket “flid, fedt og snyd” der antyder ros = manipultation. Intet kunne være mere forkert. Når vi gør hinanden opmærksomme på styrker og gode resultater og konkret og detaljeret beskriver HVAD det var der var godt gjort lige præcis her, bliver vi meget klogere på hvem der er gode til hvad. Og det sætter os i stand til at udnytte hinandens styrker og at lære af hinanden. Bonusgevinst: Det er dejligt for selvværdet at blive rost. Win-win, venner. Ros er godt, siger også vores egen Chief Happiness Officer Alexander Kjerulf og øser ud af sin glæde, og god ros er specifik, har jeg en gang sagt ovre på hans blog Positive Sharing.

Gå i meta

Uh, hvor har vi altid travlt. Vi løber fra projekt til projekt i hast. Men en god samarbejdskultur kræver at vi passer og plejer den og giver den de bedste betingelser for at gro. Derfor er det afgørende at vi reflekterer over vores samarbejde og vores processer. Hvad gik godt og skidt her, og hvorfor? Udnyttede vi vores kompetencer godt nok? Havde vi det godt? Havde vi tid og rum til at få gode ideer? At gå i meta vil sige at se det hele udefra. At ignorere indholdet for en stund og se på hvordan maskineriet fungerede. Og dernæst at sætte konkrete ord på hvad vi nu ved vi skal gøre anderledes fra nu eller næste gang.

Lev lykkeligt med forskellige resultater

Noget går godt og noget kunne gå bedre. DET ER HELT OK. Jeg har endnu ikke været i en organisation hvor man ikke gjorde sit yderste for at få et projekt eller en proces til at spille 100%. Det lykkes bare ikke altid 100%. Nogle bolde rammer gulvet med et klask. Nogle projekter møder vanskeligheder der kommer udefra. Nogle gange træffer man dårlige beslutninger. Men det er ikke slemt. Det er godt!! Det værste der kan ske, er at man bliver handlingslammet fordi man er bange for at begå fejl. Det har jeg set beskrevet allerbedst i dette gamle blogindlæg Death by Risk Aversion på den fantastiske blog Creating Passionate Users (der ikke længere opdateres, hvilket er en lang og sindssyg historie som I kan få en anden gang, men stadig er et vidunderligt katalog af berigende bloggeri). Illustrationen her siger det hele:

Riskaversion2
Plantebillede: Tim Patterson / Creative Commons.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s